Wanneer de site van Somfy wordt geraadpleegd, is gelijk te zien hoe uitgebreid het aanbod voor raamdecoratie wel niet is. Dat is niet heel apart aangezien er veel soorten een andere functie hebben of een ander uiterlijk. Om de beste keuze te kunnen maken voor de meest geschikte zonwering zijn er een aantal punten waarop je kan letten voordat je een zonwering aanschaft.

De kleur van de zonweringen

Zonweringen zijn in veel kleuren te vinden, maar voor welke kleur moet je nou gaan? Dat hangt af van jouw specifieke voorkeur. Zwarte of donkere zonwering absorbeert veel meer zonlicht dan witte (of lichte) zonwering waardoor er minder warmte overblijft om de ruimte binnen te treden. Voor witte zonweringen geldt weer dat het zonlicht meer gereflecteerd wordt dan donkere zonweringen, het meeste zonlicht wordt op die manier buiten gehouden. Voor buitenzonwering worden donkere kleuren aanbevolen omdat de straling van de zon goed wordt tegengehouden. Wanneer zwarte zonwering te donker is dan kan je altijd nog kiezen voor grijze zonwering. Daarbij kan je nog wel naar buiten kunt kijken en je privacy in de avond wordt ook nog eens heel goed bescherm. Andere kleuren naast zwart, wit en grijs zijn natuurlijk ook mogelijk. Waar lichte kleuren vaak dezelfde functie hebben als witte zonwering, hebben donkere kleuren vaak dezelfde functie als zwarte zonwering. 

De functie van de zonweringen

Naast de kleur is de functie van jouw zonwering ook belangrijk. Heb je namelijk liever een voorkeur voor elektrische raamdecoratie of ben je toch een liefhebber van normale gordijnen? Ook moet je beslissen hoe erg je de verblinding wil tegengaan. Voor optimale verblinding kan je beter kiezen voor een donkere (zwart of grijs bijvoorbeeld) raamdecoratie. Nacht-privacy is ook een punt waar opgelet moet worden, voor veel privacy kan namelijk grijze zonwering perfect zijn. Let verder ook op hoeveel natuurlijk daglicht je binnen wil hebben, is er veel daglicht gewenst dan zijn witte/lichte raamdecoraties het beste om aan te raden.