Daklekkage is nooit welkom. Wie er niet op tijd bij is, zal zien dat het voor grote problemen kan zorgen. Vochtplekken in de muren, druppen water op de vloer en in het vervelendste geval gaat het ook echt in de dakconstructie zitten. In dat geval ben je nog veel verder van huis, omdat het herstellen van een rotte dakconstructie een zeer prijzig gebeuren is, dat ook niet zo even gedaan wordt. Daarom is snel handelen van groot belang bij het herstellen van daklekkage. Maar wat kan je eraan doen?

Wat veroorzaakt daklekkage?

De oorzaak van daklekkage kan van alles zijn, maar meestal is dit het gevolg van een beschadiging. Een kleine beschadiging in het dak, die onopgemerkt uitgroeit tot iets groters, waar uiteindelijk water doorheen kan sijpelen. Die beschadigingen hebben allerlei oorzaken; soms is dit het gevolg van een forse storm, waarbij een tak op een ongelukkige manier op het dak is gevallen. Ook kan het komen door een lange blootstelling aan de elementen, zonder dat het dak enige onderhoud heeft gehad. Het dakleer gaat na verloop van tijd in kwaliteit achteruit, waarna ingrijpen noodzakelijk is. Wat de oorzaak ook is; de gevolgen zijn altijd hetzelfde. En dus moet je actie ondernemen.

Reparatie

De eerste – en meest gebruikte – manier om daklekkage aan te pakken, is het uitvoeren van een simpele reparatie. In dat geval wordt de oorsprong van de lekkage opgespoord, waarna er een reparatiestukje overheen wordt gebrand. De meeste lekkages worden op deze manier opgelost, omdat de meeste mensen het probleem op tijd door hebben en ernaar handelen. Immers; zodra je ziet dat je dak lekt, is het tijd om actie te komen. Je kan het lekkende dak meestal herkennen door de vochtplekken, of het druppelen van water, maar soms zijn de directe gevolgen meer verborgen. In dat geval kan het goed zijn dat je op je geur moet afgaan. Daklekkage zorgt namelijk na verloop van tijd voor schimmelvorming en dat kan je ruiken. Het geeft een duidelijke, muffe geur af die op zichzelf al een heel verhaal vertelt: er is lekkage en daar moet je iets aan gaan doen. En snel.

Renovatie

De tweede manier om daklekkage te verhelpen is gelijk ook een stuk drastischer dan een simpele reparatie. Bij een renovatie komt de dakdekker in Assen langs om het complete dak onder handen te nemen. Dit is een ingrijpende klus, want waar een reparatie zich slechts concentreert op een klein onderdeel van het dak, behelst een renovatie het complete dak. Dit wordt dan ook vaak gedaan als het dak lange tijd aan zijn lot overgelaten is, waardoor de kwaliteit ervan hard achteruit is gegaan. In dat geval is het beter en efficiƫnter om het complete dak aan te pakken, omdat je anders bezig blijft met het herstellen van allerlei verschillende plekken. Is de renovatie eenmaal gedaan, dan heb je wel een dak dat zo goed als nieuw is en waar je nog vele jaren mee vooruit zal kunnen. En dat is natuurlijk wel zo fijn.