In veel gevallen wordt met een montagetape een dubbelzijdige tape bedoeld, bestemd om specifieke onderdelen met elkaar te verbinden. Vakmensen maken veel gebruik van montagetape, onder andere in de bouw. Maar ook als particulier kun je baat hebben bij een rol montagetape. Met montagetape in huis hoef je namelijk geen gaatjes te boren als je die leuke, nieuwe spiegel wilt ophangen bijvoorbeeld.

Voordelen montagetape

Als bevestigingsmateriaal is montagetape of dubbelzijdig tape ideaal. Doordat de tape aan beide kanten voorzien is van een kleeflaag hang je snel en makkelijk een poster of andere wanddecoratie aan de muur. Dankzij de tape hoef je geen gaatjes te boren in de muur en verklein je de kans op beschadigingen aan de wand. Daarbij ben je snel klaar met opruimen na afloop van de montage. Dubbelzijdig montagetape kan daarom een prettig alternatief vormen op andere bevestigingstechnieken.

Eigenschappen dubbelzijdig tape

Dubbelzijdig tape is opgebouwd uit verschillende lagen. Dit zijn de schutlaag, het kleefsysteem en het draagmateriaal. Er is niet één type dubbelzijdig tape maar een keur aan verschillende varianten, waarbij het draagmateriaal en de kleefstof vormgeven aan de eigenschappen van de tape. Zo zijn er tapes die bestand zijn tegen Uv-straling, vocht of chemicaliën en tapes die demping bieden. Daarom is het belangrijk naar de eigenschappen van de montagetape te kijken wanneer je dit product wilt aanschaffen. Zo weet je zeker dat je een tape koopt die aansluit bij de verbinding die je wilt maken.

Waarvoor wordt dubbelzijdig tape gebruikt?

Dubbelzijdig tape is niet alleen handig voor het ophangen van spiegels en wanddecoratie. Het wordt veel breder ingezet. Zo gebruiken vakmensen het in de bouw, bij het monteren van bijvoorbeeld scheidingswanden. Daarnaast is er speciale montagetape verkrijgbaar voor het plaatsen van tapijt en plinten. Verder kunnen sierlijsten en onder meer plafond strips bevestigd worden met de juiste montagetape. Je kunt dubbelzijdig tape ook inzetten wanneer je een nieuw huisnummer of naambordje wilt ophangen. Omdat deze items vaak aan weer en wind blootgesteld zijn, is het wel belangrijk te kiezen voor een montagetape die vocht- en uv-bestendig is.

Permanente of tijdelijke verbindingen

Dubbelzijdig montagetape kan een alternatief zijn voor andere verbindingsmethodes waarbij je misschien gebruikt maakt van schroeven, spijkers of een industriële lijm. Afhankelijk van de eigenschappen van de montagetape kun je tijdelijke of permanente verbindingen maken. Soms is een permanente verbinding juist niet gewenst. Bijvoorbeeld voor montages tijdens kortdurende evenementen zoals beurzen. Hiervoor is speciale dubbelzijdige tape op de markt voor tijdelijk gebruik.