Een van de belangrijkste aspecten van een nieuw huis bouwen is zorgen voor een goede installatie van elektrische stroom. De elektrische installatie moet niet alleen voldoen aan de Belgische normen en wetten, maar moet ook veilig en betrouwbaar zijn. In dit artikel bespreken we waarom een goede installatie van elektrische stroom belangrijk is en wat de Belgische wetten en projecten zijn die je moet kennen voor je aan de slag gaat.

Safety first

Een goede installatie van elektrische stroom is belangrijk om de veiligheid van de bewoners te waarborgen en om onnodige problemen te voorkomen. Een slechte installatie van elektrische stroom kan leiden tot kortsluiting, brand of andere gevaarlijke situaties. Een betrouwbare elektrische installatie kan ook bijdragen aan een betere energie-efficiëntie en een lager energieverbruik, waardoor jij een lagere energiefactuur in de brievenbus krijgt.

Materialen en apparatuur

Om een goede installatie van elektrische stroom te garanderen, is het belangrijk om te werken met hoogwaardige materialen en apparatuur. Een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische installatie is de zekeringkast. De zekeringkast beschermt de installatie tegen overbelasting en kortsluiting.

Elektramat België is een betrouwbare leverancier van hoogwaardige elektrische materialen en apparatuur. Het bedrijf biedt een breed scala aan producten, waaronder zekeringkasten en andere componenten die nodig zijn voor een goede installatie van elektrische stroom.

Planning en ontwerp

Je moet niet alleen hoogwaardige materialen en apparatuur gebruiken, maar het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede planning en gedetailleerd ontwerp van de elektrische installatie. Het is aangeraden om een gekwalificeerde elektricien in te huren om de installatie uit te voeren en ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de normen en wetten van België.

Belgische wetten

België heeft strikte wetten en normen omtrent de installatie van elektrische stroom in nieuwe huizen. De wetgeving heeft als doel de veiligheid van de bewoners te waarborgen en te voldoen aan de Europese normen op het gebied van elektrische installaties.

Een van de belangrijkste wetten in België is de AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties). Deze wet beschrijft de minimale eisen voor het ontwerp, de installatie, het onderhoud en de inspectie van elektrische installaties. De AREI-wetgeving naleven is verplicht voor alle nieuwe gebouwen en renovaties.

Daarnaast zijn er ook projecten in België die zich richten op de verbetering van de energie-efficiëntie van nieuwe gebouwen. Zo is er het BEN (bijna-energieneutraal) project dat streeft naar gebouwen met een zeer laag energieverbruik en een hoog niveau van comfort.