Een huis bouwen is de kinderdroom van veel jongens, maar ook van steeds meer meisjes. Ben jij ook al van in je prille kindertijd aan het oefenen op het bouwen van huizen met Duplo of Legoblokken? Kijk je onderweg altijd naar de woonstijlen van andere huizen, en naar welke materialen er gebruikt zijn? Een echt huis bouwen is wat minder vanzelfsprekend dan aan de slag gaan met je blokken. Als je geschoold bent als metser of dergelijke, kun je wel zelf je huis zetten. En ook als dat niet zo is, kun je zeker wel een handje toesteken wanneer de echte vakmannen aan het werk gaan. In welke 3 grote stappen je huis gebouwd wordt, lees je hier.

Beginnen met de basis

Wanneer al het papierwerk rond is, je een eigen grond hebt, je architect een duidelijk plan getekend heeft en je een aannemer of bouwfirma onder de arm genomen hebt, kan het echte werk beginnen. Om een stevig huis te verkrijgen, is een solide basis cruciaal. Er wordt dus eerst begonnen met het uitgraven van de funderingen van je toekomstige woning en het aanleggen van een (kruip)kelder. Wanneer deze basis er ligt, kan je eigenlijke huis pas vorm beginnen te krijgen. Eerst metst men de binnenmuren, later volgen de buitenmuren. Zowel voor de dragende als voor de niet-dragende muren kunnen jij of je aannemer gebruik maken van betonblokken. Omdat betonblokken een hoge draagkracht hebben en eenvoudig te verwerken zijn op je bouwplaats, zijn ze erg populair. Beton en betonmortel kunnen gemaakt worden met behulp van een betonmolen. Als je zelf als professional werkt of wanneer je van plan bent om op regelmatige basis te gaan metsen en bouwen, is een betonmolen een goede aankoop. Wanneer je er een koopt met een elektrische motor, hoef je het beton niet met de hand te mengen. Let er ook zeker op dat je een betonmolen op wieltjes koopt, dat is handig wanneer hij verplaatst moet worden.

Huis in zicht!

Wanneer de muren er staan, volgen de ramen en deuren. Je huis begint dan al echt op een huis te lijken. Hierna volgen de rioleringswerken en de dakwerken. Wanneer dit in orde is, kunnen het water, de elektriciteit en de verwarming aangesloten worden. Ook de verluchting wordt op dit moment in orde gebracht. Wanneer dit alles in afgerond is, kun je aan de afwerking van je woning beginnen. 

Maak van je huis een thuis

In deze laatste fase ga je pas zien hoe je huis er echt zal uitzien. De pleisterwerken geven een veel ruimer gevoel aan je kamers. Door het plaatsen van vloeren, plinten en een trap wordt je huis ook effectief bewoonbaar. Vervolgens worden de keuken en de badkamer geïnstalleerd. Wanneer dit in orde is, kun je verhuizen. Door je woning volledig naar je smaak in te richten, wordt je zelfgemaakte huis een echte thuis!