Doe-het-zelven wordt steeds populairder. Niet alleen bieden deze projecten een kans om geld te besparen, maar ze zorgen er ook voor dat je vaardigheden kunt aanleren en trots kunt zijn op wat je zelf gemaakt hebt. Of je nu je huis gaat renoveren of alleen wat kleine aanpassingen wil doen, met de juiste voorbereiding en kennis kun je meer doen dan je zelf voor mogelijk houdt. Hier lees je over twee complexe doe-het-zelfprojecten die haalbaar zijn en voldoening schenken.

AC/DC achterna

Het hart van alle elektriciteit in je woning is je zekeringkast. En die zekeringkast kan jij zelf installeren. Toegegeven, het is een technische uitdaging. Maar door je zorgvuldig voor te bereiden, kun je deze klus zeker zelf klaren. Begin sowieso met het uitschakelen van de stroomtoevoer, zodat je veilig kunt werken. Zorg er ook voor dat je over de juiste zekeringkast beschikt, dus eentje die is afgestemd op het vermogen en het aantal circuits dat je in jouw huis nodig hebt. Vervolgens monteer je de zekeringkast op een goed toegankelijke plaats en zorg je ervoor dat ze stevig bevestigd is. Nu komt het spannendste deel van deze klus. Maak een duidelijk schema om alle groepen in kaart te brengen en label deze groepen ook, zodat je ze later gemakkelijk kunt herkennen. Wanneer dat gebeurd is, kun je de hoofdvoeding aansluiten op de hoofdschakelaar. Vervolgens verbind je de groepen met de bijbehorende zekeringen. Wanneer je alle aansluitingen zorgvuldig gecontroleerd hebt, kun je de stroom weer inschakelen. Raadpleeg voor de zekerheid wel een professional die je zekeringkast komt nakijken, zodat de veiligheid gewaarborgd is.

Koele zomers en warme winters

Nu alles omtrent je elektriciteit in orde is, mag je ook aan het extra comfort in je huis denken. Met een goed werkend verwarmings- of aircosysteem is het altijd aangenaam vertoeven bij je thuis. Wanneer je zo’n systeem zelf wil installeren, is het belangrijk om nauwkeurig te werken en een goed stappenplan te volgen. Voor de installatie van je vloerverwarming of  verwarming is de eerste stap het bepalen van de juiste locatie voor je ketel en radiatoren. Meet de leidingen van je verwarming zorgvuldig, sluit ze correct aan en gebruik geschikte koppelingen. Op die manier voorkom je lekkages. Wanneer je zelf je verwarming geïnstalleerd hebt, controleer dan zeker de waterdruk en ontlucht je radiatoren. 

Als je zelf je airco gaat installeren, is het belangrijk om de buitenunit stevig te bevestigen op een goed geventileerde plek. Zet de binnenunit op een centrale plaats waar de luchtstroom optimaal is. Je verbindt de beide units met koperen leidingen en elektrische kabels. Zorg ervoor dat het condenswater goed afgevoerd kan worden. Controleer of alles goed werkt, voor je het systeem in gebruik neemt. Ook hier geldt dat, wanneer je zelf je verwarming of airco gaat installeren, het belangrijk is om de handleiding zorgvuldig te volgen en alle veiligheidsrichtlijnen te respecteren.